I år delades Unga innovatörers hållbarhetsstipendium ut för första gången. Det delades ut vid Unga innovatörers gala på Nobel Prize Museum den 24 maj och årets stipendiat är Axel Clase från Göteborg. Han arbetar med en teknisk lösning för att rena kanaler, flodmynningar och hav från plast med hjälp av sin uppfinning Havsskruven. Den vill han nu bygga en prototyp av och testa i mindre skala i Göteborgs kanaler.

Tanken är han ska kunna använda den återvunna datorn för att fortsätta utveckla sin idé även utanför skolan. Axel har tagit idén vidare sedan han vann Unga innovatörers högstadietävling förra året genom flera egna initiativ, bland annat har han inlett en dialog med Sotenäs marina återvinningscentral kring ett samarbete. Han har visat stor genomförandeförmåga, miljötänk och inte minst visat att han kan anpassa sin idé efter utmaningar som dyker upp.

Axel Clase från Göteborg tog stolt emot Unga innovatörers hållbarhetsstipendium på Nobel Prize Museum i Stockholm.
Axel Clase från Göteborg tog stolt emot Unga innovatörers hållbarhetsstipendium på Nobel Prize Museum i Stockholm. Foto: Unga innovatörer

Vi fångade Axel efter att han mottagit stipendiet; grattis till Unga innovatörers hållbarhetsstipendium, Axel Clase. 

Vad är största lärdomen av att ha varit med i Unga innovatörers innovationsprogram?

– Jag har börjat se mer kreativt på saker och försöker hitta lösningar på små och stora problem.

Vad är hållbarhet för dig?

– Att vi kan leva bra och länge, att vi inte ska behöva oroa oss för att vårt levnadssätt är skadligt för vår miljö och hälsa.

Hållbarhetsstipendiet är en återvunnen dator. Vad kommer den betyda för dig?

– Jag kommer använda den till att utveckla min uppfinning. Jag behöver en dator så att jag kan rita upp idén och till mycket annat som kräver en dator. Den kommer verkligen vara användbar i mitt arbete.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Jag skulle gärna vilja jobba med hållbarhet. Det känns som att det är mycket som behöver göras innan världen blir hållbar och jag skulle vilja vara en del av det arbetet.

Fakta Unga innovatörers hållbarhetsstipendium: Stipendiet går till en person under 20 år som tagit fram en lovande idé med fokus på hållbarhet. Mottagaren av stipendiet ska ha som ambition att försöka förverkliga sin idé och stipendiet ska stärka stipendiatens möjlighet att göra så. 

Det är tack vare samarbete med Foxway som detta nyinstiftade stipendium kan delas ut. Foxway ser bland annat till att IT-utrustning får flera liv. Och i den andan har de förlängt livet på den Macbook Air som stipendiaten nu har fått för att underlätta förverkligandet av sin hållbarhetsidé.

Alumni

Kostnadsfritt för dig som deltagit i våra aktiviteter.

Gymnasiet

Anmäl intresse för kommande pilotprojekt redan idag.

Högstadiet

Ta med dina elever på Innovationsresan