Innovationsstipendium för unga går till Axel Clase från Göteborg

2021 års innovationsstipendium för unga går till Axel Clase för hans vidareutveckling av uppfinningen Havsskruven. Den är en flytande plattform med teknik från Arkimedes skruv för att samla in skräp i vattnet, till exempel i hamnar, flodmynningar och kanaler. Axel vann förra året Unga innovatörers uppfinnartävling i kategorin teknisk lösning med Havsskruven och går nu vidare med sin uppfinning.

– Under det senaste halvåret har arbetet med att förverkliga uppfinningen fortsatt och jag har nu kommit en bit. Nästa steg är att ta fram en fungerande prototyp, säger Axel Clase som går i 9:an på montessoriskolan Elyseum i Göteborg.

Stipendiet ska han använda till konstruktionsritning och material. När prototypen är byggd kommer göteborgsbor att kunna se den guppa i en av stadens kanaler. Det är Axels mål åtminstone. Han har redan kontakt med Sveriges första marina återvinningscentral i Sotenäs för att återvinna plasten. Nu hoppas vi att Göteborgs stad tillåter Axel att testa funktionerna och bidra till att Göteborg blir en ännu renare stad.

En skiss av Axel Clases uppfinning Havsskruven. Vinnare av Unga innovatörers innovationsstipendie 2021.
Axel Clases uppfinning Havsskruven.

Juryns motivering: Innovationsstipendium för unga 2021

Jorden består till 70% av vatten och under lång tid har haven varit enorma avfallstunnor. Därför går innovationsstipendiet till Axel Clase för hans stora miljötänk genom innovationen “Havsskruven”, en flytande plattform som använder tekniken Arkimedes skruv för att samla in skräp i vattnet. Effekten från saneringen är en livsviktig insats för planetens existens framåt. Inte bara i de stora haven utan även anpassat till kanaler och hamnar.  Axel visar redan förmåga att genomföra detta. Han samarbetar med Sveriges första marina återvinningscentral i Sotenäs, Göteborgs Uppfinnareförening, och vill testa första prototypen i Göteborg.

Agne Johanssons Minnesfond möjliggör sedan 2021 Unga innovatörer att dela ut innovationsstipendium för unga. Medel delas ut via Stiftelsen AJM. 

Alumni

Kostnadsfritt för dig som deltagit i våra aktiviteter.

Gymnasiet

Anmäl intresse för kommande pilotprojekt redan idag.

Högstadiet

Ta med dina elever på Innovationsresan