2021 års innovationsstipendiat Axel Clase utvecklar sin uppfinning Havsskruven vidare till en första prototyp. Foto: privat Axel Clase

För ett år sedan fick Axel Clase ta emot innovationsstipendiet för unga när årets unga innovatörer firades med en prisutdelning på Nobelprismuseet. Stipendiet på hela 25 000 kronor skulle gå till att ta hans uppfinning Havsskruven ett steg närmare förverkligande. Så hur har det gått?

Det har gått bra, över förväntan. I sommar kommer en prototyp vara klar.

Axel har gjort en 3D-ritning av uppfinningen och den ska skrivas ut i stor skala i juni. Genom kontakter på hans mammas arkitektkontor fick han grönt ljus av en expert på 3D-printning som dessutom satte honom i kontakt med Rise i Mölndal utanför Göteborg.

– Nu har diametern på skruven (red. anm. princip från Arkimedes skruv) vuxit från sju till tjugo. Det var ett bra steg tänkte jag och pappa, berättar Axel och fortsätter, skruven är bredare längst ner och har en parametrisk design. Dessutom har vi ändrat så att två parallella skruvar samarbetar för att lyfta skräp ur vattnet.

Själva plattformen har också förbättrats så att den snurrar runt med fångstarmar för att öka effektiviteten, särskilt i stilla vatten som kanaler och hamnar men också i sjöar och flodmynningar.

Axel går första året på naturvetenskapligt program i Göteborg. Det här året av utvecklingsarbete har Axel skött på sin fritid och det har varit en berg- och dalbana.

Första kontakten togs med en mekatroniker som har en verkstad där allt mellan himmel och jord finns. Axel stoppade ner en två meter lång metallskruv som han fått av en mekanisk verkstad i sin skidväska och mitt i sommaren tog han tåget med väskan på axeln till plåtslagaren. Efter några månaders testande av vinklar och med stöd av hans vänner var han klar. I januari åkte Axel dit för att hämta den.

– Han ville inte ta betalt för sitt arbete utan bara materialkostnaderna. Vi småpratade och helt abrupt sa han att han inte trodde att Havsskruven skulle fungera i stor skala. Det skulle inte gå att tjäna pengar på den.

Det där funderade Axel mycket på. Var det värt att fortsätta? Han landade i att han skulle köra ända in i kaklet. Det var ett kritiskt skede.

– Det var tufft då. Det är extra hårt att behöva lämna en idé. Jag hade stort stöd hela tiden från Unga innovatörer och Göteborgs uppfinnareförening. Den här idén är speciell, så unik att jag tyckte det var värt att fortsätta.

Målet för Axel har aldrig varit att bli rik på sin idé, utan att den ska kunna göra nytta någonstans. Vad mycket du lärt dig!

– Ja, det har jag verkligen. Jag har fått ta reda på mycket för att se om den skulle fungera eller inte.

Och klarat motgångar.

– Det var av välvilja han avrådde men det var snubblande nära att det inte blev en första fungerande prototyp. Projektet har öppnat många dörrar och gett mig en ny syn på arbetsmarknaden. Det här är mer än en inkomstkälla.

Det här året har gått fort.

– Ja, det har det. Det känns inte som om det gått ett år och ändå har det hänt mycket med projektet.

Du har varit modig och tagit många kontakter.

– Om jag inte hade tagit dem hade det varit svårt. Det var viktigt för att jag kommit så långt som jag gjort.

Hur har det påverkat dig personligen?

– Jag har fått en annan syn på vad jag vill göra i framtiden, vilka möjligheter som finns och vad som krävs av oss människor för att få rena hav. Vi kan inte leva som vi gör nu. Det krävs förändringar om vi alls ska kunna leva väl och jag engagerar mig för att få rena vattendrag. Det blir tydligt när man går på en strandstädning eller reser. Det finns vatten över hela planeten.

Efter första året på gymnasiet har Axel fått mer kunskap om var Havsskruven kan användas bäst. Efter gymnasiet blir det kanske fortsatta studier för att hitta tekniska lösningar på ekologiska problem.

– Jag har funderat mycket på den globala avfallshanteringen så att vi kan stoppa tillförseln av sopor i vatten och i stället återvinna skräpet. Om det skulle kunna vara något… det är ju några år till dess.

Det är några år till dess, först två till år på gymnasiet och sedan högskolestudier. Men tiden går fort, det har vi redan konstaterat båda två.
Vi avslutar intervjun med ett kom-ihåg från Axel till alla unga innovatörer: Ha roligt! Så orkar du hela vägen.

Text: Helena Thorén  Foto: Marc Femenia

Psst! Vill du också få chansen att utveckla din idé längre?
Gå med i vårt alumninätverk!
Som alumni kan du bland annat gå på nätverksträffar, ansöka till Maker Camp i Stockholm eller Skåne eller söka Innovationsstipendium för unga.

Alumni

Kostnadsfritt för dig som deltagit i våra aktiviteter.

Gymnasiet

Anmäl intresse för kommande pilotprojekt redan idag.

Högstadiet

Ta med dina elever på Innovationsresan