
Unga innovatörer etablerar sig på gymnasiet
Kärnan i undervisningen är den kreativa processen Innov8.
Unga innovatörer utvecklar i samarbete med forskning, akademi, näringsliv och skola utbildningskonceptet Innov8.
Undervisningsstödet består av en kombination av verklighetsbaserade utmaningar, lektionsmaterial, mallar och tillhörande stödmaterial. Undervisningsmetoderna i Innov8 bygger på beprövad erfarenhet och utgår från modern kognitions-, motivations- och innovationsforskning.
Konceptet är framtaget för att rusta Sveriges gymnasieelever med ett innovativt mindset, som ett viktigt komplement till traditionella ämneskunskaper. Under gymnasietiden får eleverna träna och utveckla sina innovativa och entreprenöriella förmågor som kreativitet, problemlösning och samarbete. Innov8 konceptet har tydliga kopplingar till läroplanen för gymnasieskolan och EU:s 8 nyckelkompetenser för livslångt lärande. Vårt mål är att erbjuda många olika Innov8-utmaningar med anpassade fokusfrågor så att det bidrar till examensmålen i samtliga högskoleförberedande och yrkesförberedande program.
Innov8 kommer att vara tillgängligt för alla från och med höstterminen 2023.
För att ta del av Innov8 konceptet när det blir tillgängligt, anmäl dig till vårt nyhetsbrev så kommer du att få inbjudan till lanserings- och presentationstillfällen som kommer att ges under våren och hösten 2023.

Innov8 - en kreativ innovationsprocess
De åtta hållpunkterna bildar en helhet där ämneskunskaper blir meningsfulla när de används för att utveckla egna idéer och lösningar på verkliga utmaningar och problem, med koppling till elevernas gymnasieprogram och kurser. Lärarnas planering underlättas genom relevanta och engagerande Innov8-utmaningar med tillhörande ämnesövergripande lektionsmaterial. Det går att undervisa med hjälp av Innov8-processen under kortare eller längre tid och man kan återkomma till den om och om igen under de tre gymnasieåren.
Det är inget krav att ta med en näringslivspartner i Innov8-projekten, men det är något vi verkligen uppmuntrar och gärna hjälper till med. När eleverna får möjlighet att presentera sina lösningar för en mottagare växer, stärks och utvecklas de på ett sätt som skolan har svårt att bidra med ensam. De erbjuds på ett konkret och demokratiskt sätt att bidra med sina förslag på lösningar på olika samhällsproblem, genom att ta en aktiv roll som medskapare av framtiden, på riktigt.
Den kreativa processen Innov8 kan användas på alla gymnasieprogram och ingå som en naturlig del av undervisningen i många olika gymnasiekurser.
Under läsåren 2020-2023 genomförs flera pilotprojekt på olika gymnasieskolor runtom i Sverige. Utvecklingen av vår gymnasieverksamhet stöds i huvudsak av Allmänna Arvsfonden. Vi genomför även riktade pilotprogram med anpassningar av Innov8 för det blivande Försäljnings- och service-programmet (Handelsprogrammet) med stöd från Hakon Swenson stiftelsen, samt Naturbruksprogrammet med stöd från Svenska Lantbruksveckans fond.


Pilotprojektet
Under läsåret 2020/21 påbörjades pilottester av Innov8 på tre skolor i Sverige. Det var Thorén Innovation School i Helsingborg samt Östra Real i Stockholm och Widerströmska gymnasiet i Huddinge.
Under pilotprojektets andra år (2021/2022) tillkom ett tiotal gymnasieskolor och vi fortsätter nu med att komplettera med fler pilotskolor fördelade över hela Sverige.
Utmaningsdriven innovation och vår generella innovationsprocess Innov8 går att använda på alla gymnasieprogram. Som en del av pilotprojektet så utvecklar vi även specialanpassade upplägg med förslag på Innov8-utmaningar för t ex Försäljnings- och serviceprogrammet och Naturbruksprogrammet.
De pilotskolor som jobbar med Innov8 under 2022/23
Östra Real i Stockholm, Widerströmska gymnasiet i Huddinge,
Curt Nicolin Gymnasium i Finspång, NTI Gymnasiet Helsingborg, NTI Gymnasiet Luleå, Luleå gymnasieskola, Gamlebygymnasiet i Gamleby, Hvilans gymnasium i Lund, Rudbeck gymnasium i Sollentuna, Sjödalsgymnasiet i Huddinge, Amerikanska gymnasiet i Göteborg, Amerikanska gymnasiet i Stockholm, Amerikanska gymnasiet i Halmstad, Amerikanska gymnasiet i Uppsala och Sturegymnasiet i Halmstad.
Presentationsföreläsning om Innov8!
Anmäl intresse för att delta i en presentationsföreläsning och om hur du kan använda utbildningskonceptet på din gymnasieskola.
Vill du veta mer?
Kontakta Karin eller Niclas om allt som rör gymnasiet.

