Vinnare i Unga innovatörers innovationstävling 2021

Årets unga innovatör

Sveriges största innovationstävling för unga

Kanske sitter Sveriges framtida innovatörer, entreprenörer och digitala stjärnor i ditt klassrum? Tävla om stipendier på upp till 5 000 kr och en medverkan på pampig prisceremoni i Stockholm!

Unga innovatörer utser årligen Årets unga innovatör i Sveriges största innovationstävling för årskurs 6-9. Sedan starten har över 100 000 elever tävlat.

Tävlingen läsåret 2021/2022

Tävlingen öppnades upp den 6 september. Efter att den stängdes 22 mars 2022 startades arbetet med att bedöma bidragen. Under april görs bedömningen av granskningsexperter som väljer ut finalisterna. Sedan återstår det svåra valet att utse vinnarna. Det görs av en jury. I slutet av april kontaktas pristagarna och bjuds in till den nationella prisceremonin i Stockholm.

Årets unga innovatör hette tidigare Finn Upp.

De bästa tävlingsbidragen prisas i kategorierna SamhällsnyttaKlimat & miljö och nyheten för i år Hälsa. Eleverna tävlar om stipendier, upp till 5 000 kronor, och får ett fint diplom att hänga på väggen. Det är ett minne för livet!

Alla elever som deltagit i tävlingen får ett omdöme skickat till sig med post eller mejl och är automatiskt medlemmar i vårt alumninätverk Unga innovatörer Alumni. Medlemskapet är kostnadsfritt.

Lärarpriset är här för att stanna. Kriteriet för priset är att läraren har många elever som lämnat in så bra tävlingsbidrag att de gått vidare efter en granskning.

Var med och tävla läsåret 2022/2023!

Så går det till:

 • Ta del av Unga innovatörers tävlingsregler. Genomför Innovationsresans fem stationer under en termin: Starta, Idea, Researcha, Designa och Förverkliga.
 • Lämna in ditt bidrag digitalt här på denna sida. Tävlingsportalen öppnas upp i oktober. Tips! Det går även bra att posta eller e-posta tävlingsbidrag när som helst under läsåret så lägger vi till bidraget till kommande tävlingsperiod.

Tävlingsregler:

 • Tävlingen är öppen för alla som går i årskurs 6-9.
 • Du kan tävla enskilt eller i team och lämna in en eller flera bidrag.
 • Innovationen måste beskrivas noggrant i tre steg;
  Text: Beskriv hur innovationen fungerar
  Modell: Bygg en prototyp eller programmera en pilot
  Bild eller video: Visa oss din tekniska ritning och modell genom att ladda upp bilder eller länka till en video.

Tidplan tävlingen 2022/2023

 • 21 oktober – Tävlingsportalen öppnar
 • 20 mars 2023 – Sista dag att lämna in bidrag till läsårets tävling och juryns arbete börjar
 • April 2023 – Finalisterna tillkännages
 • Maj 2023 – Nationella prisutdelningen i Stockholm

Kontakta oss om du behöver hjälp att komma igång inför tävlingsåret 2022/2023 eller vill veta mer om tävlingen, info@ungainnovatorer.se eller telefon 08-663 70 80.

2022 års vinnare i Årets unga innovatör

Årets alla vinnare med motiveringer och illustrationer.

Vinnare från tidigare tävlingsår

Nyfiken på tidigare finalister? Här finns hundratals vinnare från tidigare tävlingsår presenterade tillsammans med sina uppfinningar.