Vinnarna i innovationstävlingen 2017

Finalen i Sveriges största innovationstävling ägde rum på Nobelmuseet i Stockholm den 29 maj 2017. 10 innovationer med 15 unga innovatörer fick ta emot stipendier på mellan 1 000 – 5 000 kr. Totalt tävlade 1405 elever med 51 % killar, 47 % tjejer och 2 % hen.

Årets konferencier var Victoria Dyring, programledare för Vetenskapens värld och Nobelstudion på Sveriges Television. Prisutdelare var Christer Fuglesang, Sveriges första astronaut och professor i Rymdfart vid Kungliga Tekniska högskolan.

1:A PRIS | KATEGORI TEKNISK LÖSNING

Fottag, vinnare i Unga innovatörers innovationstävling 2017.

Öppna toalettdörren med foten istället för med handen. När du tvättat händerna slipper du få bakterier från andra genom att man öppnar och låser dörren med ett fottag i nedre delen av dörren.

Innovatör: Usama Hammur från Ljungdalaskolan i Hässleholm. Vinst: Stipendium på 5 000 kr.

2:A PRIS | KATEGORI TEKNISK LÖSNING

UKÖ, vinnare i Unga innovatörers innovationstävling 2017.

Livsmedelsförpackningar som öppnas genom att man klipper eller river av ett hörn har fått en ny lösning. En återförbrukningsbar kork trycks ner i förpackningens ovansida. Man slipper spill och att innehållet tar lukt av andra varor i kylen.

Innovatör: Haris Dzanic från Erlaskolan Norrköping Östra i Norrköping. Vinst: Stipendium på 3 000 kr.

3:E PRIS | KATEGORI TEKNISK LÖSNING

Antislint-don, vinnare i Unga innovatörers innovationstävling 2017.

En fjädrande metallcylinder omsluter skruvmejseln och skruvhuvudet så att mejseln inte kan slinta. Cylindern förhindrar att skruvens spår slits ut och att materialet man skruvar i, till exempel väggtapeten, skadas.

Innovatör: Tyra Carlberg från Johan Skytteskolan i Älvsjö. Vinst: Stipendium på 1 000 kr.

1:A PRIS | KATEGORI SAMHÄLLSNYTTA

Quickmed, vinnare i Unga innovatörers innovationstävling 2017.

Med ID-handlingen kan patienter få ut de vanligaste receptbelagda medicinerna ur en automat. Enklare för de som bor i mindre orter eller på landsbygden där det inte finns apotek. Snabbare när man inte behöver köa.

Innovatör: William Malmström från Djursholm. Vinst: Stipendium på 5 000 kr.

2:A PRIS | KATEGORI SAMHÄLLSNYTTA

Hot water timer, vinnare i Unga innovatörers innovationstävling 2017.

Den miljömedvetna duscharen får hjälp att spara vatten och el genom att ställa in en timer. När tiden räknats ner stängs varmvattnet av. Uppfinningen består av, förutom timern, en termometer och en spärr som fälls ner i varmvattenröret.

Innovatör: Erik Eckner från Skanör Falsterbo Montessoriskola i Falsterbo. Vinst: Stipendium på 3 000 kr.

3:E PRIS | KATEGORI SAMHÄLLSNYTTA

Always seatbelt, vinnare i Unga innovatörers innovationstävling 2017.

En display framme hos busschauffören och en lampa över sätet varnar om resenären inte satt på sig säkerhetsbältet. Varningssystemet kan rädda liv, eftersom det är livsviktigt att använda säkerhetsbältet om bussen krockar eller välter.

Innovatörer: Josephine Cross och Emelie Olsson från Erlaskolan Norrköping Östra i Norrköping. Vinst: Stipendium på 1 000 kr.

1:A PRIS | KATEGORI DIGITAL LÖSNING

Always secure, vinnare i Unga innovatörers innovationstävling 2017.

Festivalbesökare kan larma säkerhetsvakterna med säkerhetsarmbandet de lånar av arrangörerna. Vakterna hittar den som larmar med hjälp av gps-sändaren i armbandet när de fått en notis till sina mobiler.

Innovatör: Sissel Lewenhaupt från Torsviks skola 7-9 i Lidingö. Vinst: Stipendium på 5 000 kr.

2:A PRIS | KATEGORI DIGITAL LÖSNING

Help me, vinnare i Unga innovatörers innovationstävling 2017.

En app som sparar lite batteriström i mobilen för att ringa nödsamtal om man råkar ut för en olycka. När mobilen har fem procents ström kvar stängs den av och skärmen blir blå med rött utropstecken. Man kan då bara ringa nödsamtal och kolla kontakter.

Innovatör: Agnes Groth från Kyrkskolan i Gagnef. Vinst: Stipendium på 3 000 kr.

3:E PRIS | KATEGORI DIGITAL LÖSNING

Copy upgrade, vinnare i Unga innovatörers innovationstävling 2017.

En programvara som underlättar för den som behöver kopiera och klistra in många olika stycken/ord efter varandra vid programmering. Genom att lägga till en siffra efter kommandot kan datorn hantera upp till tio kopieringar samtidigt.

Innovatör: Patrik Olsson från Fribergaskolan i Danderyd. Vinst: Stipendium på 1 000 kr.

HEDERSPRIS

Plättplatta, vinnare i Unga innovatörers innovationstävling 2017.

Ett billigt tillbehör till din vanliga stekpanna för att kunna steka plättar. Plättplattan i silikon läggs i pannan och smeten hälls i hålen. Plattan lyfts ur pannan med knoppen i mitten och diskas i maskin.

Innovatörer: Emma Eriksson, Tilde Hamrin, Nongaphat (Om) Koonking, Jessica Salazar Pol och Linnéa Wildt-Persson från Humleskolan i Bromölla. Vinst: Stipendium på 1 000 kr.