Skip to content Skip to sidebar
Unga Innovatörer logotype
Gymnasiet
Unga innovatörer

Amanda ska starta nästa Ikea

Det fanns människor som sa till Amanda Åvitsland att det är omöjligt att göra en stol i papper. Och nu har hon gjort det. Amanda dras till utmaningar som kan verka omöjliga, för då tänker hon ”Varför skulle inte det gå?”. Med den inställningen kommer hon gå långt.

Text: Helena Thorén Foto: Marc Femenia

26 juni 2023

U03 Raw 230522 0703
Amanda Åvitsland, Innov8-stipendiet 2023, Curt Nicolin-gymnasiet i Finspång.

Grattis till Innov8-stipendiet, Amanda! Hur känns det?

– Såklart jättekul, det är en ära. Det roligaste är att det är en bekräftelse på att jag är på rätt spår. Det ger mig motivation och energi att ta Wellpappstolen vidare.

Stipendiet ska hjälpa dig att göra just det – att ta Wellpappstolen ett steg närmare ett förverkligande. Hur tänker du lägga upp året?

– Jag ska först vara ledig i sommar. Sedan ska jag vidareutveckla smådetaljer på stolen, som armstödens mått och placering. Därefter ska jag söka designskydd för den och köpa material eller kanske få en del spillmaterial. Målbilden är att jag ska starta eget företag och antingen sälja stolen själv eller producera den själv och sälja den till möbelföretag.

Måste du välja, kan du inte göra både och?

– Ja, det är det här jag vill jobba med. Jag vill starta nästa Ikea. Kan Ingvar Kamprad starta hemma i garaget så kan jag också det.

Du kommer få rådgivning om immaterialrätt från vår innovationsvän patentbyrån Groth & Co. Vad vill du prata om?

– Det viktigaste är att förstå vilket skydd som bäst och hur det kommer att fungera längre fram. Sedan vill jag också veta hur jag ska göra för att undvika att göra intrång på andras skydd.

Du har redan arbetat flera år med utvecklingen av stolen. Hur har Innov8-processen varit till nytta?

– Redan första året på Curt Nicolin-gymnasiet introducerades vi till processen och jag fick intresse för papper. Sedan har jag arbetat återkommande med Innov8 under hela gymnasietiden. Det bästa med en är att den är cirkulär och att man flyttas fram genom den och följer stegen så att man inte missar någon del. Det har varit viktigt att få reflektera och sedan fortsätta att ta processen framåt. Det viktigaste är att den ger en röd tråd att hålla sig till när det man gör är okänt. Det underlättar väldigt mycket.

Kan du berätta om ett avgörande vägval du gjort under Innov8-processen?

– Det har varit materialvalet. Först använde jag ett kraftpapper med de egenskaper som det har, till exempel är det dragstarkt. I trean valde jag i stället wellpapp. Det var tufft att ta det beslutet för jag visste inte om det var rätt och det var avgörande för den fortsatta utvecklingen.

25 000 kronor ger en bra start. Vad vill du använda pengarna till?

– De ska främst gå till immaterialrättsligt skydd, men också för att köpa in material så att jag kan testa och utveckla nya delar. Jag kommer gå tillbaka och testa alla delar i stolen igen för att veta om de var de rätta lösningarna. Att ha tillgång till material gör att jag kan jämföra olika lösningar.

Kan du få hjälp i den fortsatta utvecklingen?

– Jag ska vara kvar på skolan ett år till. Jag ska läsa till gymnasieingenjör. Så jag kommer fortsätta i skolan med vidareutvecklingen. Det har redan gått mycket tid för att få fram det första prototypen och jag har fått lägga fokus på Wellpappstolen i flera ämnen. Mina lärare kan ge mig råd under stipendieåret och lokala företag kan jag köpa material från. Längre fram kommer jag kontakta tillverkare där jag kan köpa in mig, men det blir efter det här året.

Till sist, hur ser du på framtiden för återvinningsbara möbler?

– Det här kommer att bli framtiden. Det är så stor potential och vi har inget annat val än att ha lokal tillverkning, återvinning och återbruk av möbler. Det kommer bli en revolution i branschen för både tillverkning och design.

Om Ingvar Kamprad kunde starta Ikea med platta paket hemifrån, så finns det inga skäl till att inte Amanda Åvitsland skulle kunna göra detsamma. Hon är en värdig efterträdare.

U03 Raw 230522 1033 Scaled (kopia)
Innov8-stipendiaten 2023 Amanda Åvitsland Unga innovatörer.

Så här beskriver Amanda Åvitsland själv sitt Innov8-projekt

Jag har designat och konstruerat en 100% återvinningsbar portabel stol tillverkad helt i papper. Vi befinner oss i en klimatkris där temperaturen konstant stiger på grund av den förstärkta växthuseffekten. Samtidigt konsumerar vi möbler som aldrig förr. Detta blir väldigt problematiskt eftersom dagens möbelindustri inte är anpassas efter de rådande omständigheterna och slösar på naturresurser. Dessutom medför många av marknadens produkter idag långa transporter och möblerna återvinns inte efter användning. Jag har därför tagit fram lösningen i form av wellpapp produkter. Innan jag bestämde mig för att göra en wellpappstol gjorde jag en grundlig marknadsundersökning samt materialundersökning.

Jag kontaktade även Billerud Korsnäs som gav ut pappersprover och DS. Smit som bjöd in mig på ett studiebesök. När jag skulle designa min stol hade jag satta krav som jag fick anpassa konstruktionen utefter. Det skulle vara en stol med både rygg och armstöd, den skulle vara hopfällbar, stabil och materialeffektiv. I utvecklingsprocessen byggde jag ett flertal prototyper som jämfördes och förbättrades och genomgick laborationer för att med vetenskapliga underlag kunna föra processen framåt. Den slutgiltiga designen byggdes i verklig storlek i utvald wellpapp, den uppfyller dessutom alla satta krav och är hållfast nog att använda.

Tanken är starta ett företag baserat på min stol och att designa en hel möbelserie som är baserat på samma multifunktionella koncept. Även att möblerna ska kunna kombineras med varandra, till exempel designa en bordsskiva som kan placeras ovanpå en pall och på så sätt skapa ett bord.

Ett till mål är att tillverka möblerna av återanvänd wellpapp i stället för ny. Wellpapp utgör en stor del av all världens förpackningsmaterial och därför finns det redan ett stort befintligt materialflöde i samhället, där mängder av wellpapp blir direkt till skräp efter användning. Om man i stället kunde ta materialet där och förlänga materialets livslängd ytterligare och skapa en produkt av det så hade man sparat på en energikrävande process samt pengar. Ännu en idé för öka komforten är att ta tyger innan de blir skräp och skapa stolsdynor till exempel. Och spillmaterialet från produktionen skulle kunna malas ner och användas som fyllning till kuddarna.

Innov8-projekt på skoltid

Back to top