Skip to content Skip to sidebar
Unga Innovatörer logotype
Gymnasiet

Årets Innov8-utmaning i Stockholm avgjord

2024 års Innov8-utmaning Framtidens Hållbara Stockholm har avgjorts. Det var elever från Campus Victor Rydberg och Östra Reals gymnasium som tog hem första prisen.

Text och foto: Karin Di Luca

19 juni 2024

Bild
Framtidens hållbara Stockholm 2024

Omställningen till ett mer hållbart samhälle är en av vår tids stora utmaningar. Utmaningar finns inom alla områden för hållbar utveckling: socialt, miljömässigt och ekonomiskt. Stockholms stads vision är att vara en ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbar stad där människor vill leva och åldras och låta sina barn växa upp. Stockholm är redan på många sätt en hållbar stad att leva i. I en internationell jämförelse ligger Stockholm väl till för att nå de globala hållbarhetsmålen. Det görs mycket inom stadens verksamheter men för att nå ännu längre behöver Stockholms stad göra mer. 

Vi behöver fortsätta höja energieffektiviteten, öka jämställdheten och minska ojämlikheten i Stockholm. Men hur ska vi göra det? Det är vad elever i Stockholm stad fick i uppgift att hitta lösningar på. Till sin hjälp hade de innovationsprocessen Innov8.

Bakom Innov8-utmaningen står Unga innovatörer och Stockholm stad som bjuder in gymnasieelever att komma med lösningar för hur staden kan minska klimatpåverkan och skapa framtidens hållbara Stockholm, inom två områden:

Miljömässig hållbarhet – energieffektivisering.

Social hållbarhet – för ökad jämställdhet och minskad ojämlikhet.

Åsa1
2024 års vinnare i miljömässig hållbarhet - energieffektivisering - var elever från Östra Reals gymnasium. Här tillsammans med sin lärare och miljöborgarrådet Åsa Lindhagen.
Åsa2

App för smarta val

Inom kategorin Miljömässig hållbarhet vann bidraget Gröna vanor som tagits fram av eleverna Bianca Chander, Linnea Alvan, Carl Dyckner och Jack Holmberg från Östra reals gymnasium.

Gröna vanor är en app som hjälper stockholmare att lära sig om vad som är klimatsmarta val och hur de ska agera för att göra valen. Den 3 juni fick eleverna komma till Stadshuset för att presentera sitt förslag på lösning och sedan diskutera den med miljöborgarrådet Åsa Lindhagen.

Emilia1
Vinnare av 2024 års pris för social hållbarhet - jämställdhet och minskad ojämlikhet - var elever från Campus Victor Rydberg. Här tillsammans med skolborgarrådet Emilia Bjuggren.
Emilia2

Systematisk aktivitet för jämlikhet

Campus Victor Rydberg tog hem vinsten inom social hållbarhet. Bakom lösningen står eleverna Stella Siljeholm, Sophia Hasson, Mira Schönning och Max Örnevik. Deras lösning ger förslag på hur man på ett systematiskt sätt kan schemalägga lektioner och aktiviteter för Stockholms skolor i andra skolbyggnader än den egna. Redan från tidig ålder ska olika aktiviteter genomföras på olika skolor, för att på sätt öka jämlikheten i staden.

Den 5 juni togs eleverna emot av skolborgarrådet Emilia Bjuggren i Stadshuset. Där fick de presentera sin idé, diskutera den och svara på frågor.

De unga är en del av lösningen!

Med hjälp av Innov8-processen kan skolungdomar i team utveckla lösningar på utmaningar för Framtidens Stockholm. De undersöker behoven av lösningar, bestämmer vad deras lösning måste kunna klara av, skapar en modell av den, testar den och till sist berättar om hur de gjorde och varför de kom fram till just den här lösningen. 

 

Presentation av lösningar och återkoppling 

En panel bestående av tjänstemän från Stockholms Stad och medarbetare på Unga innovatörer granskade de inkomna bidragen, och valde ett bidrag för social hållbarhet och ett för miljömässig hållbarhet. De vinnande bidragen fick sedan presentera sina lösningar för borgarrådet för delområdet. Presentationerna skedde i slutet av maj eller i början av juni 2024.

Back to top