2024 års innovationsstipendium för unga på högstadiet gick till Ebba Olving Kruse. Hon har hittat en lösning för att hjälpa elever att få med allt till skolan – och inte glömma laddaren till datorn. Hennes innovationsprojekt stöttas med 25 000 kronor av Unga innovatörer.
Text: Helena Thorén Foto: Marc Femenia Nobel och privata
8 oktober 2024
Ebba Olving Kruse går i nian på Viktor Rydbergs samskola i Djursholm norr om Stockholm. Hennes lärare i Teknik, Lena Brännström, använder Innovationsresan i sin undervisning, och skolan har sedan flera år haft innovation på schemat. Redan 2017 vann William Malmström första pris med sin lösning för att förenkla köp av medicin på apotek, QuickMed.
Ni hade innovation på schemat i åttan. Vad gjorde du på lektionerna?
– Det var på Tekniklektionerna. Vi var klara med terminens uppgifter och fick lära oss om föreningen Unga innovatörer och tävlingen Årets unga innovatör. Vi har varit med länge. Vi fick också lära oss om kända svenska innovationer, diskutera i grupp om olika saker vi skulle kunna hitta på. En sådan var skydd på skorna för slask. Sedan fick vi var och en välja en idé som vi använde för att söka till Årets unga innovatör och innovationsstipendiet.
Fick du även jobba hemma på ditt innovationsprojekt?
– Jag ville skriva så utförligt som möjligt så jag gjorde klart min ansökan hemma.
Du sökte innovationsstipendiet och fick det. Vad sökte du för?
– Jag och många på skolan glömmer ibland laddaren till datorn när vi ska gå till skolan på morgonen. Eller pennfodralet och så. Det jag sökte stipendium för var att utveckla ett snyggt datorfodral med trådlös laddning av datorn och fack för lösa blad, pennor och skolbok. Jag tänkte att det vore smart om jag kunde samla allt jag behövde till skoldagen i fodralet.
Det låter som många kan behöva det. Vad hände sedan, det var en högtidlig Innovationsgala i maj?
– Jag ställde ut iCarry, som jag kallar den, och fick svara på frågor från gästerna om hur den fungerar och hur jag kom på idén. Jurymedlemmar ställde svåra tekniska frågor om den trådlösa laddningen. Sedan fick jag ta emot diplom på scenen av prisutdelaren Micael Dahlen (professor i lycka på Handelshögskolan i Stockholm) och det var jätteroligt. Det kommer jag att komma ihåg i resten av livet. Sedan firade vi en kort stund på Nobelprismuseet för vi hade skolbal samma kväll. Där blev jag också uppmärksammad.
Sommarlovet är slut och sista året på grundskolan har börjat. Har du arbetat med iCarry under lovet?
– Jag har köpt en ny dator och lärt mig hur den fungerar. Det är lättare att göra research på en större skärm än mobilen. Jag har gjort en moveboard och tittat på designprogram som jag behöver. Jag pratade med juryn och fick tips om en person som är kunnig på design för jag behöver hjälp med vilka steg jag ska ta först.
Har din ursprungliga lösning förändrats?
– Den trådlösa laddningen. Det finns inte på marknaden ännu. Magsafe-batterier är för svaga för att ladda en dator. Så min tillfälliga lösning är en powerbank. Sedan har jag tänkt vidare på hållbara material som tål vatten och isolerar mot kyla, och funktioner på fodralet. Det behöver ha både handtag och axelband.
Vad händer nu?
– Jag ska göra en första prototyp på höstlovet. Då är jag med på Unga innovatörers Maker Camp i Stockholm.
Vad hoppas du ha kommit fram till när ditt år som stipendiat är över?
– Jag har inte ett tydligt mål på vad jag ska ha åstadkommit. Det jag vet är att jag under höstterminen ska göra en tydlig modell av iCarry och under vårterminen söka skydd för min lösning, kanske både design- och varumärkesskydd.
Stort lycka till Ebba!