Skip to content Skip to sidebar
Unga Innovatörer logotype
Gymnasiet

Diba ska hjälpa bortsprungna husdjur att hitta hem

Diba Moshiri heter 2024 års innovationsstipendiat på gymnasienivå. Hon har på egen hand hittat en lösning för hur djur som gått vilse eller sprungit bort kan återförenas med sina ägare. Hennes innovationsprojekt stöttas med 25 000 kronor av Unga innovatörer.

Text: Helena Thorén Foto: Marc Femenia Nobel och privat Illustration: ToveLisa

8 oktober 2024

DibaMoshiri Videohälsar På Prisutdelning 2024
Diba Moshiri videohälsar på prisutdelning 2024.

Årets innovationsstipendiat 2024 på gymnasienivå heter Diba Moshiri. Hon kommer från Västervik och går nu tredje året på Ekonomiprogrammet, inriktning Ekonomi. Hon har på egen hand startat ett innovationsprojekt för att hjälpa katt- och hundägare hitta sina husdjur om de springer bort. Det var också som ”privatist” som hon sökte stipendiet och fick det. Det kräver något extra av den som fixar det. Vad är det som gör att Diba har den där innovationskraften, och vad är det hon vill göra med stipendiet? Vi kommer i en artikelserie följa Dibas år som stipendiat.

Det hela startade den 27 maj. Då delades två innovationsstipendier ut på Innovationsgalan på Nobelprismuseet i Stockholm. Ett av dem gick till Diba. Hon kunde tyvärr inte ta emot stipendiet i Stockholm men hon skickade en videohälsning.

Idén till projektet fick Diba långt tidigare. Hur upptäckte du problemet?

– Jag har själv en katt, och en granne har en hund som sprungit bort flera gånger. Som tur är har andra grannar känt igen hunden och kommit med den. En av gångerna tänkte jag ”Hade det inte varit bra om alla hade en chipläsare med sig?”.

Chipläsaren som Diba pratar om är en apparat som veterinärer och djurhem har för att identifiera djuret som de ska ta hand om. Den läser av ett litet chip som injiceras precis under huden i nacken på djuret. Det är lag på att alla hundar, och sedan 1 januari 2023 även alla katter, ska vara ID-märkta. Chipet visar djurens ID-nummer som kopplas till register på Jordbruksverket.

Varför valde du att lösa problemet med en app?

– Chipläsare har inte alla djurägare. Kan det finnas en enklare lösning, tänkte jag. Alla har en mobil och de flesta är smartphones. Vi har banken i mobilen, så det borde gå att läsa av chip också.

DennisDibaskatt
Dennis, Dibas katt.
Miao

Du har inte jobbat med detta i skolan. Eller har du det?

– Jag tänkte först att starta ett UF-företag (Ung Företagsamhet), men då skulle jag behöva vänta ett år och mina vänner var inte pepp på att göra detta tillsammans. Så jag startade på egen hand på fritiden. Jag gjorde lite research och hittade ingenting om en sådan lösning som jag ville göra.

Hur hittade du innovationsstipendiet?

– Jag sökte efter stipendier och hittade Unga innovatörer. De peppar ungdomar väldigt mycket. Jag tänkte ”Vad har jag att förlora på att söka?”. Jag gjorde en enkel design, skrev om problemet jag hittat och hur jag ville lösa det, och skickade in ansökan.

Vad har du gjort med stipendiet under sommarlovet?

– Först läste jag på om appar. Det är lite svårare än jag trott. Sedan mejlade olika apputvecklare och hittade Gabriel som är frilansare från Stockholm. Det visade sig att han känner min farbror (hur liten är världen?) och då ville han hjälpa till gratis, till att börja med. Men att utveckla en app kan kosta 150 000 kronor och uppåt, förstod jag så därför har jag sökte mer pengar från Almi och svenska EU-fonden.

Har din ursprungliga idé förändrats?

– Nej, det har den inte. Jag tänkte vidare i samma riktning och håller fast vid namnet på appen. Programmering är inte min starka sida – det är där Gabriel kommer in – utan jag tänkte på hur jag ska nå ut till katt- och hundägare och hur jag ska få dem att ladda ner appen.

Vad händer nu?

– Nu ska jag ha möte med Gabriel och se hur mycket han kan hjälpa mig och kontakta fler apputvecklare. Jag behöver en egen chipläsare för att förstå hur den läser av chipet. Jag ska specificera vad jag behöver av Almi och EU-fonden. Jag vill verkligen göra det här!

Du är innovationsstipendiat i ett år. Hur långt tror du att du hinner?

– Förhoppningsvis vet jag hur jag utvecklat en app, det tekniska. Programmeringen har börjat och tekniken för kommunikationen mellan mobilen och chipet fungerar. Den tekniska lösningen kan jag då lägga in i en app. Kanske har jag hunnit så långt.

Stort lycka till, Diba! PS. Dennis heter Dibas katt, och han har ett chip i nacken.

Back to top