Skip to content Skip to sidebar
Unga Innovatörer logotype
Högstadiet

Oscar lämnar in patentansökan

Vinnare från Årets unga innovatör 2022 kan få patent. Oscar Alenius vann första pris i kategorin Hälsa med en lösning för att höja säkerheten när man använder motorsågar. Hans lösning är unik och kan göra honom till uppfinnare.

Text: Helena Thorén Foton: Privat samt Marc Femenia

10 mars 2023

Oscar Alenius Såg

För ett år sedan lämnade Oscar Alenius in en lösning för att höja säkerheten i arbete med motorsågar till Sveriges största innovationstävling Årets unga innovatör. Nu väntar han på svar om han kan få patent på sin uppfinning och i så fall kalla sig uppfinnare.

När Oscar Alenius gick i åttan fick klassen en uppgift att utveckla egna uppfinningar. De fick beskrivningar över hur man gör i läroboken ”Min innovationsresa” och fick dessutom möjlighet att vara med i Sveriges största innovationstävling samma läsår, Årets unga innovatör 2022.

Att ta en egen idé vidare med stöd av en innovationsprocess till en ny lösning av ett problem är för de allra flesta roligt och utmanande – och det tar tid. Tiden eleverna på Olympicaskolan i Hedemora hade var en Teknik-lektion i veckan under en halv termin.

– För mig tog det tid innan jag landade i min idé Sågsvärdet. Först var jag med i ett team och vi kom på en massa idéer tillsammans. Men sedan ville inte de andra ta min idé, så då gick jag vidare på egen hand. Det var kul att testa själv, berättar Oscar Alenius.

Namn: Oscar Alenius

Ålder: 15 år

Skola: 9:an Olympicaskolan i Hedemora

 

Tips från Oscar till elever som får ta fram en uppfinning

”Gör det enkelt! Du ska inte krångla till det. Det är lätt att man gör saker som är alldeles för komplicerade.”

Idén Oscar utvecklade till Sågsvärd kallade han från början för ”Säkerhet med motorsågar”. Tanken var att hjälpa de som hanterar motorsågar så att de lägger instick och fällskär på rätt sätt med färgmarkeringar på svärdet. Hur gjorde du?

– Jag ritade en massa olika lösningar och jobbade på att förenkla det. Jag tänkte att det är bättre att göra något enkelt för då kan man göra det i verkligheten, svarar Oscar.

Kunde du testa lösningarna?

– Jag gjorde lite hemma. Jag ritade upp flera olika färgmarkeringar och så testade pappa och jag. Jag läste en massa i boken. Och det funkade bra till slut.

Varför borde motorsågar ha din lösning?

– För att det blir säkrare för dem som använder motorsågar när man ser var faran är för då kan man undvika den.

På toppen av sågsvärdet är det rött. Det är för att i den zonen kan man få ett kast av sågen mot dig eller åt sidan. Det är farligt.

Sedan finns det både gröna och gula fält längs sidorna. De hjälper till för att fälla trädet säkert. På ovansidan mäter man trädets diameter och på undersidan sågar man tills man kommer till det gröna. Om man sågar insticket in i den gula markeringen blir kilen för djup och när man gör fällskäret kan trädet falla fel eller inte alls.

2022 4100 2 1000x1000

Oscar, du lämnade in din lösning till tävlingen Årets unga innovatör…

– Jag tänkte att det var lika bra, jag gjorde det i sista sekunden. Då trodde jag inte att det skulle bli något.

… och du blev en av vinnarna!

– Det var ju kul! Jag blev lite förvånad.

I slutet på maj var det prisutdelning på den stora innovationsgalan på Nobelprismuseet i Stockholm. I förväg hade Oscar fått veta att det fanns en möjlighet att söka patent och han hade bestämt att inte göra det för att det kostar en del. Med bara ett par timmar kvar till prisutdelningen fick han veta att Unga innovatörer tillsammans med sin innovationsvän Groth & Co, en av Sveriges äldsta och mest välrenommerade patentbyråer, lovade stå för kostnaderna för att lämna in patentansökan. Då bestämde han att göra det.

Oscar vann första pris i kategorin Hälsa och fick ett stipendium på 5000 kronor, äran och mycket uppmärksamhet. Det hade han lite på känn, men vad hände sedan?

– Jag fick komma på ett möte hos Unga innovatörer och lyssna på en patentingenjör från Patent- och registreringsverket (PRV). Det lät som att det skulle kunna gå.

Det krävs stöd från kunniga patentombud för att skriva patentansökan på rätt sätt. Det stödet fick Oscar av Ulf Kärn och hans kollega från Groth & Co utan kostnad.

– Jag berättade allt för dem och sedan skrev de ihop ansökan och efter det hade vi flera kontakter. De hjälpte till så att beskrivningen blev så bred som möjligt. Man ska inte skriva exakt vad uppfinningen är.

Patentansökan lämnades in i mitten av februari 2023 och nu behandlar PRV ansökan. Om den blir godkänd kan Oscar kalla sig uppfinnare. Det tycker han självklart är kul.

Han kommer också att få hjälp från Unga innovatörer med kontakter till Sveriges största motorsågstillverkare, Husqvarna. Vad hoppas du att det kan ge?

– Det får jag se, förhoppningsvis kan det bli något. De kan ju tillverka, det kan inte jag. Det vore en dröm.

Det har gått ungefär ett år sedan Oscar lämnade in sin lösning Sågsvärd till innovationstävlingen. Om du ser tillbaka på den här tiden, vad har du lärt dig?

– Massor egentligen… om allt. Det har varit en kul grej!

u03_raw_220523_418
Stockholm, Sweden 2022-05-23 Prisutdelning för Årets unga innovatör 2022 på Nobelmuseet. Unga innovatörer.
Back to top