Skip to content Skip to sidebar
Unga Innovatörer logotype

Vår historia

Skolverksamheten startade under 1970-talet av oss tillsammans med Svenska Uppfinnareföreningen och läsåret 1978/79 drog Sveriges första uppfinnartävling för unga i gång, Finn upp. Visste du att sirenen på alla utryckningsfordon, som ambulanser, polisbilar och brandbilar, är en uppfinning av en Finn upp-elev? Vet du när vi fick kungligt beskydd? Eller när Usama Hammur blev kändis?
Mycket har hänt sedan dess. Läs om vår stolta historia med över 40 år i skolans tjänst.

Från Ingenjörssamfundet till Unga innovatörer

1967

Unga innovatörer bildas

Sju TCO-anslutna fackförbund med många ingenjörsmedlemmar ville få en ideell förening som skötte utbildnings- och yrkesfrågor. De bildade Svenska Ingenjörssamfundet, ISF, som kom att ändra namn till Ingenjörsamfundet och senare till Unga innovatörer. Det övergripande målet var då att arbeta för att tekniken ska användas på bästa sätt i människans tjänst för ekonomisk tillväxt och en ökad levnadsstandard. Centralt var också att stimulera nyskapandet, det vill säga att satsa på nya idéer som kan utvecklas till innovationer. 

Ny Teknik

Ingenjörssamfundet startade tidningen Ny Teknik tillsammans med Svenska Teknologföreningen. 

1975

Sverige bjuds in till internationell tävling 

Den japanska statsledningen skickade en inbjudan att delta i en internationell uppfinnartävling för unga till den svenska regeringen. Vid detta tillfälle fanns ingen verksamhet för detta. Uppdraget gick till ISF och Svenska Uppfinnareföreningen att starta något. 

 

Vetenskapen var vid den tidpunkten mer övertygad om att individers kreativa förmåga gick att utveckla mångfalt. Redan i början av 1970-talet hade ISF tillsammans med Svenska Uppfinnareföreningen diskuterat möjligheterna att starta ett ungdomsprojekt. Tanken var att Finn upp skulle visa att teknik och naturvetenskap är roligt. Om fler ungdomar tyckte om det, skulle fler välja teknisk och naturvetenskaplig gymnasieutbildning och i förlängningen skulle Sverige få fler ingenjörer. 

1978

Finn upp startar

Finn upp startar

Uppfinnartävlingen Finn upp startades av ISF i samarbete med Svenska Uppfinnareföreningen och med Ny Teknik som mediapartner. Landets högstadieelever bjöds in per post till tävlingen via Skolöverstyrelsen, numera heter myndigheten Skolverket.  

ISF fick statsbidrag för förberedelsarbete inför uppfinnartävlingen i regleringsbrevet från Utbildningsdepartementet till Skolöverstyrelsen. Statsbidraget har betalats ut årligen sedan 1978. 

Partner för tävlingen var Salénstiftelsen. 

Handledarmaterial, version 1

Ett enklare pedagogiskt handledarmaterial togs fram med nedslag i processen och definitioner av centrala begrepp som uppfinning. 

1979

Final och prisutdelning i Finn upp

Final och prisutdelning i Finn upp

Tävlingen blev en succé, 600 tävlingsbidrag kom in. En jury som leddes av statsminister Thorbjörn Fälldin utsåg vinnare. Övriga juryledamöter var Kerstin Anér, Lennart Bodström, Sven Brohult, Tore Browaldh, Tage Erlander, Sven Fagerberg, Gunnar Hambreaus, Karl-Eric Knutsson, Curt Nicolin, Gunnar Nilsson, Baltzar von Platen, Anders Rasmuson, Agda Rössel, Sven Hampus Salén, Stig Synnergren, Birgitta Ulvhammar och Bengt-Arne Vedin. 

Bland vinnarna fanns Fredrik Jeppsson som tävlade med Sirenen, en uppfinning för att koppla ihop utryckningsfordonens blåljus med en ljudsiren. En lösning som alla utryckningsfordon använder i dag. 

1982

Finn upp, andra gången 

ISF blev huvudarrangör för uppfinnartävlingen som kom att gå av stapeln i princip var tredje år fram till 2014 då den började arrangeras varje år. Målet sattes att få in 10 000 tävlingsbidrag per år. 

Skolöverstyrelsen informerade landets samtliga högstadieskolor om Finn upp. Marknadsföringen sköttes av Ny Teknik. 

Partner för tävlingen var Salénstiftelsen, Trygghetsrådet SAF/PTK samt Forskningsrådsnämnden. 

1983

Final och prisutdelning i Finn upp 

Succén fortsatte, 2000 tävlingsbidrag lämnades in. Prisutdelare var prins Bertil. Många fantastiska uppfinningar lämnades in av elever. Bland dem en fröfördelare som Petter Johansson utvecklat. Petter utsågs att representera Sverige i en internationell uppfinnartävling i Japan och han vann första pris! 

1985

Finn upp, tredje gången 

Skolöverstyrelsen informerade återigen landets samtliga högstadieskolor om Finn upp. Marknadsföringen sköttes av Ny Teknik. 

1986

Final och prisutdelning i Finn upp 

Final och prisutdelning i Finn upp 

Joakim Byström från Härnösand tävlade och vann med en miljövänlig lösning för lerduveskytte, Isduvan. Efter vinsten började han alltid ha med sig en anteckningsbok för att skriva upp problem som behövde en lösning. Ett bra tips för alla. 

1990

Finn upp, fjärde gången 

Finn upp får kungligt beskydd av Hans Majestät Konungen. Skolöverstyrelsen informerade återigen landets samtliga högstadieskolor om Finn upp. Marknadsföringen sköttes av Ny Teknik. 

1991

Final och prisutdelning i Finn upp 

Detta tävlingsår lämnades lika många bidrag in av tjejer som av killar.  

Samma år kommunaliserades skolväsendet och Skolverket bildades. 

1994
1996

Finn upp är med i TV

Finn upp är med i TV

Finn upp fick vara med i Sommarlovsmorgon hela sommaren, och TV-programmet Hajk visade uppfinnare och uppfinningar.

svtplay

Uppfinnarresan

I ett mindre format tas Uppfinnarresan fram för att hjälpa elever genom innovationsprocessen.

Skolverket informerar

Skolverket informerade återigen landets samtliga högstadieskolor om Finn upp. Marknadsföringen sköttes av Ny Teknik som därefter tackade för sig.

1997

Final och prisutdelning i Finn upp

7265 tävlingsbidrag lämnades in. All Time High! Kungen fortsatte som prisutdelare, hurra!

2001

Finn upp fick kansli

Efter 23 år som uppfinnartävling för unga hade intresset blivit så stort i skolorna att det krävdes ett permanent kansli med en anställd projektledare.

2003

Nionde upplagan av Finn upp

Nionde upplagan av Finn upp

Finalen i den nionde uppfinnartävlingen ägde rum på Tekniska museet i Stockholm den 12 maj med kungen som prisutdelare för sista gången. 21 uppfinningar med 34 unga uppfinnare fick ta emot stipendier på mellan 3 000 – 5 000 kr. Totalt tävlade 166 skolor och 4 819 elever med 51 procent tjejer, 49 procent killar.

Vinnare 2003

2005

Finn upp fick pris från NE, Nationalencyklopedin

Finn upp fick kunskapspris i kategorin Folkrörelse/organisation från NE Nationalencyklopedin. Kunskapspriset var Sveriges mest etablerade pris till stöd för kunskap och nyfikenhet. Det instiftades 2002 av Nationalencyklopedin och hade en total prissumma på 1,5 miljoner kronor (250 000 kr/pris). Pristagarna var förebilder som på lustfyllda sätt inspirerat till att söka kunskap.

2006

EU-projekt i Västerbotten

Finn upp fick pengar från EU för att ha en projektledare i Västerbotten. Hon åkte runt under ett år till högstadieskolorna och informerade om Finn upp. Det gav fin respons, mer än tio år senare var Västerbotten i toppen av antal inlämnade tävlingsbidrag per invånare.

Vilka fantastiska unga uppfinnare!

Vilka fantastiska unga uppfinnare!

Finalen i uppfinnartävlingen ägde rum på Tekniska museet i Stockholm. 25 uppfinningar med 47 unga uppfinnare fick ta emot stipendier på mellan 3 000 – 5 000 kr. Totalt tävlade 223 skolor och 7 579 elever, lika många tjejer som killar.

Prisutdelare var Kronprinsessan Victoria för första gången.

Vinnare 2006

Finn upp tävlade och vann i Sydkorea

Två av årets finalister vann pris i den internationella innovationstävlingen för unga som gick i Seoul i Sydkorea.

Guld vann Stefan Helmersson från Öje skola i Järvsö. Han hade uppfunnit den hopfällbara juiceförpackningen.

Silver vann Anna Axelson från Nyckelskolan i Södertälje. Hon hade utvecklat innovationen 2K-flaskan (tvåkorks-sportflaskan) som hon året efter tog världspatent på med namnet Binibottle.

2008

Finn upp firar 30-årsjubiluem

Det var trettio år sedan uppfinnartävlingen Finn upp startade. Det skulle firas! En spektakulär prisutdelning planerades.

 

 

Island är med!

Island fick licensavtal för att driva Finn upp.

Ericsson – ny partner

Telekombolaget Ericsson tecknade partneravtal där de bland annat stod för eget pris i tävlingen.

2009

Prisutdelning och 30-årskalas

Prisutdelning och 30-årskalas

På Berns salonger i Stockholm underhöll artister från Cirkus Cirkör. I långa linor som hängde ner från taket klättrade akrobater. På scenen stod konferencier Karin Adelsköld och skojade med publiken och kronprinsessan var på plats för att dela ut stipendierna. 22 uppfinningar med 36 unga uppfinnare fick ta emot stipendier på mellan 3 000 – 5 000 kr. Totalt tävlade 300 skolor och 8 550 elever. Vilken fest det var!

Vinnare 2009

Finn upp i USA

Finn upp ställdes ut av Svenska Institutet i USA på Sveriges ambassad i Washington.

Läroplanen LGR11, ämnet Teknik kopplas till Uppfinnarresan

När den nya läroplanen för grundskolan började gälla hjälpte lärare från Torsviks skola i Lidingö till med bedömningsstöd i ämnet Teknik. Elevernas prestationer under utvecklingen av egna uppfinningar kunde kopplas till syfte och centralt innehåll.

Uppfinnartävlingen drar i gång igen. Denna gång kan ungdomarna lämna i sina tävlingsbidrag digitalt – och endast digitalt.

2012

Final och prisutdelning

På Berns salonger i Stockholm tog 33 unga uppfinnare med 21 uppfinningar emot stipendier på mellan 3 000 – 5 000 kr. Totalt tävlade 213 skolor och 4 178 elever.

Vinnare 2012

2014

Nya samarbeten

Nya samarbeten

I varje nummer av serietidningen Kalle Anka presenterades klurigheter och läsarna fick tips på hur de kan hitta på egna uppfinningar.

Samarbete startade med Unga forskare.

Tävling varje år

Från nu kördes uppfinnartävlingen oftare, allra helst varje år!

Finalen i den trettonde uppfinnartävlingen ägde rum på Tekniska museet i Stockholm den 8 maj 2014. 6 uppfinningar med 12 unga uppfinnare fick ta emot stipendier på mellan 3 000 – 5 000 kr.

Vinnare 2014

2015

Utbildningsdepartementet uppvaktas

En delegation uppvaktade Utbildningsdepartementet.

2016

Final och prisutdelning

Finalen i Sveriges största uppfinnartävling ägde rum på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien i Stockholm. 12 uppfinningar med 21 unga uppfinnare fick ta emot stipendier på mellan 1 000 – 5 000 kr. Totalt tävlade 167 skolor och 1 920 elever med 51 % tjejer, 48 % killar och 1 % hen.

Årets konferencier var Caxton Njuki, mannen som brinner för att hjälpa andra att växa. Prisutdelare var John Elvesjö, grundare till världsledande företaget Tobii som utvecklat produkter för ögonstyrning (eye tracking).

Vinnare 2016

2017

Stort medialt intresse

På Nobelprismuseet i Stockholm prisades årets bästa tävlingsbidrag. 10 uppfinningar med 15 unga uppfinnare fick ta emot stipendier på mellan 1 000 – 5 000 kr. Totalt tävlade 1405 elever.

Årets konferencier var Victoria Dyring, programledare för Vetenskapens värld och Nobelstudion på Sveriges Television. Prisutdelare var Christer Fuglesang, Sveriges första astronaut och professor i Rymdfart vid Kungliga Tekniska högskolan.

Stort medialt intresse för prisutdelningen. Usama Hammur med sin uppfinning Fottag blev kändis.

Vinnare 2017

2018

Femårsplan för verksamhetsutveckling

Ägarna antog en femårsplan, 2018 – 2022, för att utveckla verksamheten. Bland målen fanns lärobok och lärarhandledning till högstadiet, anpassning av den pedagogiska metoden Uppfinnarresan till gymnasiet, digitalt lärverktyg, öka antalet tävlande högstadieelever, starta alumniverksamhet, utöka organisationen och finansieringen.

Nytt kostnadsfritt läromedel lanserades på högstadieskolor. Läromedlen kunde laddas ner och det gjorde fler än 3 500 lärare i skolor i över 180 kommuner och samtliga län.

2019

Finn upp firade 40-årsjubileum med pompa och ståt

Stockholm, Sweden 2019-05-13
Finn upp:s prisutdelning.
Finn upp.

Finalen i Sveriges största innovationstävling för unga ägde rum på Nobelprismuseet i Stockholm. 11 innovationer med 11 unga innovatörer fick ta emot stipendier på mellan 1 000 – 5 000 kr. Totalt tävlade 1215 elever med 45 % killar, 52 % tjejer och 3 % hen.

Årets konferencier var Victoria Dyring, programledare för Vetenskapens värld och Nobelstudion på Sveriges Television. Prisutdelare var Joakim Byström, grundare och VD för solenergibolaget Absolicon. Joakim var en av vinnarna i tävlingen 1985. Grundaren av Finn upp Sune Hilstad firas.

Stort medialt intresse för 40-årsjubilerande prisutdelning.

Vinnare 2019

Spela filmen

2020

Coronapandemin lamslog skolan, trots det genomfördes Finn upp

I mars stänger Sverige ner när viruset Covid-19 sprider sig över världen. Många skolor inför fjärrundervisning. Trots det lämnade över 650 elever in tävlingsbidrag. 13 pristagare korades och fick chansen att komma till Stockholm den 21 september. Där tog de emot stipendium i ett bantat firande med bara deras nära och kära i publiken på Nobelprismuseet.

Årets konferencier var Victoria Dyring, programledare för Vetenskapens värld och Nobelstudion på Sveriges Television. Prisutdelare var Micael Dahlen, professor vid Handelshögskolan i Stockholm.

Vinnare 2020

Innov8

Allmänna Arvsfonden beviljade ett treårigt projekt för anpassning av utbildningskoncept till gymnasieskolan. Konceptet döptes till Innov8. Projektledare och utbildningsansvarig rekryteras.

Företag, stiftelser och privatpersoner kunde stödja verksamheten. Partner- och sponsoransvarig rekryteras.

Unga innovatörer

Verksamheten byter namn till Unga innovatörer.

2021

Coronapandemin, Finn upp och Innovationsstipendium för unga

Coronapandemin, Finn upp och Innovationsstipendium för unga

Ännu ett år med stora svårigheter att bedriva undervisning på grund av restriktioner.

Tävlingen fortsatte ändå och drygt 520 elever lämnade in tävlingsbidrag. 20 pristagare korades i fyra kategorier (klimat & miljö, samhällsnytta, teknisk lösning och digital lösning) och fick chansen att ta emot sina stipendier på Nobelprismuseet i Stockholm.

Konferencier var Victoria Dyring, programledare Vetenskapens värld och Nobelfestligheterna. Prisutdelaren var Mouna Esmaeilzadeh, läkare, hjärnforskare, entreprenör och tv-profil.

Ett innovationsstipendium för unga på 25 000 kronor delas ut för första gången. Pengarna ska stötta stipendiaten att fortsätta utveckla sin lösning och komma ett steg närmare ett förverkligande.

TV-programmet Lilla Aktuellt som sänds på Sveriges Television var på plats och fångade de stora ögonblicken.

Vinnare 2021

2022

Utbildningskonceptet Innov8 för gymnasiet började ta form

Utbildningskonceptet Innov8 för gymnasiet började ta form

Tillsammans med pilotskolor utvecklades utbildningskonceptet, Innov8, för gymnasiet med utmaningsdriven innovationsprocess. I verklighetsnära Innov8-projekt tränas elevernas kreativitet, problemlösning och samarbetsskicklighet.

Gymnasieelever och lärare berättar

Välkommen Innov8-stipendiet!

Innovationsstipendium för unga fick sällskap av ytterligare ett stipendium på 25 000 kronor. Innov8-stipendiet delades ut för första gången. Summorna skulle leda till att stipendiaterna utvecklade sina lösningar och komma ett steg närmare ett förverkligande.

Årets unga innovatör!

För första gången heter tävlingen Årets unga innovatör och äntligen släpps högstadieeleverna in i klassrummen. Tävlingsbidrag från över 500 elever i hela Sverige tävlade läsåret 2021/2022, i delvis nedstängda skolor. 18 pristagare korades och fick chansen att komma till Nobelprismuseet i Stockholm. Eleverna hade använt den pedagogiska metoden Innovationsresan för att utveckla sina egna idéer till innovationer. Tävlingsbidragen kategoriserades i: hälsa, samhällsnytta och klimat & miljö.

Årets konferencier var Victoria Dyring, programledare för Vetenskapens värld och Nobelstudion på Sveriges Television. Prisutdelare var Micael Dahlen, professor vid Handelshögskolan i Stockholm.

Vinnare 2022

Back to top