Avslutat pilotprojekt
Innov8 – innovation för gymnasieungdomar
Fyra års projekt finansierat av Allmänna arvsfonden gav Sveriges gymnasieskolor ett nytt kostnadsfritt läromedel för undervisning om innovation och innovationstänkande. Ett läromedel som är unikt i sitt slag, som ger unga människor en bättre start i arbetslivet. Efter ett Innov8-projekt vet de att de kan ta sina egna idéer vidare till handling – till potentiella innovationer. De har tränat upp sin kreativitet, problemlösningsförmåga och samarbetsskicklighet – tre efterfrågade förmågor på många arbetsplatser i dag.
Projektet har gått från en första idé om att anpassa metoden Finn upp (numera Innovationsresan) från högstadiet till gymnasiet med sikte på läroplanen Gy25. Projektet har växt till att erbjuda ett omfattande stöd med en diger lärarhandledning, lustfyllda elevmaterial, praktiska uppgifter och övningar till åtta steg i innovationsprocessen samt starta elevernas innovationsprojekt i verkliga utmaningar vi och världen står inför. Så vad har hänt under utvecklingen av Innov8? Vi tar en tillbakablick.
Innehåll
- Projektår 1, 1 oktober 2020 – 30 september 2021
- Projektår 2, 1 oktober 2021 – 30 september 2022
- Projektår 3-4, 1 oktober 2022 – 30 september 2024
- Uppdraget från Allmänna Arvsfonden
Projektår 1, 1 oktober 2020 – 30 september 2021
En första version av den kreativa processen Innov8 och lärarhandledning utvecklades tillsammans med tre gymnasieskolor i två regioner. Pilotskolorna var Östra Real i Stockholm, Thorén Innovation School i Helsingborg och Widerströmska gymnasiet i Huddinge.
Under våren 2021 efter avstämning med de tre skolorna reviderades lärarhandledningen. Vi tog även fram en utmaning kallad ”Ändra historien innan det är för sent”, en mall för elevloggbok samt en folder om gymnasiesatsningen, Unga innovatörer Gymnasiet. I den beskrevs utgångsläget för projektet, t ex behovet av innovationer och innovativa människor, skolans uppgift och ambitionen med projektet. En introduktionsfilm ”Hej lärare” köptes in.
Under det första året skapades Unga innovatörers varumärkesplattform, kommunikationsplattform och en grafisk profil.
Coronapandemin hindrade projektet under hela första året
Coronapandemin härjade över världen och satte stora hinder för samarbetet med pilotskolor. Vi blev tvungna att göra förändringar i tidsplaner, aktiviteter och samarbeten. Vi ändrade på hur vi kommunicerade med målgruppen, hur vi genomförde aktiviteter och när vi gjorde det. Vi anpassade vårt presentationsmaterial, även lektionsövningar och instruktioner för att de skulle fungera vid distansundervisning. Även förutsättningarna för planeringsmöten med lärarna förändrades i och restriktionerna. Vi fick inte besöka skolorna. Det påverkade allt: vårt arbete internt, möjligheterna att presentera vårt koncept och materialet till pilotskolornas lärare, och i sin tur lärarnas möjligheter att komma i gång och arbeta med Innov8-processen och Innov8-projekt i undervisningen. Planerade fysiska möten fick ställas in eller göras online i stället.
Behovet av en utbildningsansvarig som kunde hjälpa pilotskolelärarna med projektplanering, uppstart, lektionsplaneringar och att skapa bedömningsuppgifter visade sig vara betydligt större än vi först trott. Därför anställdes Niclas Ekholm som utbildningsansvarig.
Projektår 2, 1 oktober 2021 – 30 september 2022
Över 600 gymnasieelever med lärare i pilotskolorna fick pröva på utbildningskonceptet Innov8 under det andra året. Sammanlagt deltog tolv gymnasieskolor i fem regioner som pilotskolor.
Skolorna var: Widerströmska gymnasiet (Huddinge), Östra Reals gymnasium (Stockholm), Rudbecksgymnasiet (Sollentuna), Sjödalsgymnasiet (Huddinge), NTI gymnasiet (Luleå), NTI gymnasiet (Helsingborg), Gamlebygymnasiet (Gamleby), Amerikanska gymnasiet (Göteborg & Stockholm), Luleå gymnasieskola (Luleå), Curt Nicolin gymnasiet (Finspång) och Hvilan gymnasium (Lund).
Det var stor aktivitet under året, mycket tack vare den nyrekryterade projektledaren Karin Di Luca. Några av de viktigaste sakerna var:
- Inspirationsfilm för lärare och elever om vad Innov8 är
- Inspirationsfilmer för lärare och elever om hur man i arbetslivet arbetar med innovation och varför innovativa förmågor är viktig
- Process för lärar- och elevcertifiering och diplomering
- Utveckling av utmaningar för Framtidens hållbara stad, med tillhörande referensmaterial i form av artiklar och länkar
- Uppdaterad Innov8-symbol över processen med grafisk anpassning och förbättring
- Upprättande och utdelande av innovationsstipendium för unga på gymnasiet
Pandemin gick över, restriktionerna togs bort 1 april 2022
Även projektår 2 påverkades av Coronapandemin. Restriktionerna togs helt bort först i april. Under läsåret 2021/2022 rådde delvis fortsatta restriktioner med distansundervisning. Det innebar att vi inte fullt ut kunde arbeta med utvecklingen av Innov8 på det sätt som vi önskat och planerat. Fokus på pilotskolorna var till stor del att hitta tillbaka till det normala. Därför var de inte så mottaglig för nyheter, så som att pröva och införliva vårt koncept Innov8 under den begränsade tid vi hade i Arvsfondsprojektet. Konsekvenserna blev att olika Innov8-projekt för i stort sett samtliga pilotskolor var tvungna att skjutas upp, ändras eller till och med ställas in. Den regelbundenhet med planerad timing och nära kontakt med lärare, elever och Innov8-projekt som hade varit önskvärt gick inte att uppnå. Det blev ett ryckigt år för alla involverade.
Trots allt som talade emot projektets genomförande var intresset för Innov8-konceptet mycket stort. Under året fick vi bekräftat att behovet är mycket stort för den här typen av pedagogiska metoder, verktyg och utmaningar. Där metoden användes såg man en potential att lyssna på eleverna och ge dem inflytande över såväl undervisningens innehåll och arbetsmetoder som samhällets utveckling i de Innov8-projekt och utmaningar de valde att arbeta med. Många lärare lyfte fram att Innov8 kommer till sin rätt i lärande om hållbar utveckling och Agenda 2030. Lärare och elever som arbetat med vårt material under året tyckte det är värdefullt och det hjälpte eleverna att träna de innovativa förmågorna: problemlösning, samarbete och kreativitet. Lärarna och eleverna uppskattade utmaningar från företag och organisationer eftersom processen Innov8 kunde göra skillnad på riktigt.
Ibland uppfattades utbildnings- och stödmaterialet som otydligt och lite för omfattande. Konceptet har anpassats efter pilotskolornas återkoppling. Under året lades fler övningar till de olika stegen i Innov8-processen och själva utbildningsmaterialet och stödet förtydligades och ett snabbspår lades till. Inslagen som stärkte de kreativa lärmiljöerna i skolorna under Innov8-processen, som makerspace eller i verkstadsliknande delar av skolorna har uppskattats.
Det har fungerat mycket bra med kortare workshop för introduktion av Innov8 för både lärare och elever. Det personliga lärarstödet har varit mycket betydelsefullt, ibland avgörande, för att genomföra Innov8-projekt. För att kunna skala upp utbildningskonceptet gjordes en översyn av hur vi kunde tydliggöra instruktioner, ta fram effektiva och smarta stödmaterial, onboarding-material med målet att lärarna kunde bli mer självgående.
År 3-4 (projektet förlängdes pga stängda skolor under pandemin)
Det sista året av Arvsfondsprojektet blev två år, 1 oktober 2022 – 30 september 2024. Allmänna Arvsfonden godkände en tilläggsansökan på grund av pandemin som hindrade samarbetet med lärare och elever under de första två åren.
Ett urval av de viktigaste händelserna/aktiviteterna under det tredje året var:
- Presentation av Innov8-koncept för nya lärare och skolor
- Unga innovatörer Gymnasiet vann Entreprenörskapspriset 2023 i Huddinge kommun
- Planering av Innov8-projekt tillsammans med lärare på pilotskolor
- Deltagande i elevpresentationer av genomförda Innov8-projekt under läsåret
- Utvärdering av Innov8-koncept bland lärare och elever under vårterminen 2023
- Utmaningar med tillhörande filminspelningar som stöd till Innov8-konceptet tillsammans med
- Kommuner, – Stockholms stad och Luleå kommun
- Organisationer – Generation Pep, Vinnova-projekt – Flemingsbergs stad
- Näringsliv – Lindab, Vattenfall och Reitan Convenience
- Utdelning av innovationspris på mässan Ung och företagsam i Huddinge
- Utdelning ut Innov8-diplom till elever och pilotskolor
- Utdelning av innovationsstipendium för unga på gymnasiet under innovationsgalan Årets unga innovatör
- Anpassning av utbildningsmaterial för digitalt läromedel på www.ungainnovatorer.se
- Harmonisering av utbildningskoncept till grundskolans läromedel Innovationsresan
Under det tredje året genomfördes
- Innov8 workshop i Lund med Tetra Pak, i Göteborg med A Working Lab, i Stockholm med The Hive och i Huddinge/Flemingsberg
- Innov8 Day med utmaningen Framtidens hållbara Luleå med Vattenfall (huvudpartner), Luleå kommun och Luleå energi, SSAB och Vetenskapens hus och Teknikens hus. Under det tredje och fjärde året hölls Innov8 Day tre gånger i Luleå
- Innovationsveckan hösten 2023 höll Unga innovatörer tillsammans med Luleå kommun ett webinarium ”Innovation på schemat”. Innovationsveckan arrangeras årligen av Sveriges kommuner och regioner (SKR)
- Innov8 Day hölls också i Stockholm med The Hive och i Huddinge/Flemingsberg
- Ung Företagsamhet Stockholm och Unga innovatörer Gymnasiet inledde ett samarbete om hållbart företagande
- Ung Företagsamhet Halmstad arrangerade innovationsdagar där Unga innovatörer ledde en del av aktiviteterna
- Flera nya utmaningar utvecklas. Ett exempel är utmaningen Fossilfritt. Den handlar om att hitta lösningar för att fördubbla elproduktionen i Sverige och teknik för att elektrifiera mer. Utmaningen togs fram i ett samarbete mellan Unga innovatörer och Vattenfall (huvudpartner för gymnasiesatsningen under tredje året). Ett annat exempel var hur vi kan förbättra inomhusluften. Elevernas innovationsuppdrag var att hitta innovativa lösningar för bättre ventilation. Den utmaningen togs fram av Unga innovatörer i samarbete med Lindab.
- Förhandsvisade Innov8-konceptet på mässan SETT 2024 i Stockholm
- Lanseringsevent av Innov8 arrangerades i samarbete med Skandias stiftelse Idéer för livet
Det fjärde året
Under det fjärde och sista året fick gymnasieskolor som kontaktat Unga innovatörer med intresseanmälan för Innov8 möjlighet att börja arbeta med det i undervisningen. Bland de första var Viktor Rydbergs gymnasium i Stockholm, Hedda Anderssongymnasiet i Lund och Östra gymnasiet i Huddinge. Efter det fjärde året övergår projektet till ordinarie verksamhet. Fokus kommer att flyttas från utveckling av utbildningskonceptet till uppskalning av antalet lärare och elever som får tillgång till läromedlet, undervisningsstöd och utmaning att starta innovationsprojekten med.
– Nu lägger vi all energi på att förklara för skolpersonal, skolledning och förvaltningar hur de bäst kan använda Innov8 i undervisningen, berättar Karin Di Luca som övergår från projektledare till gymnasieansvarig på Unga innovatörer i och med att Arvsfondsprojektet avslutas.
Uppdraget från Allmänna Arvsfonden
Oktober 2020 – september 2024
I gymnasieskolans läroplan ingår moment som syftar till att främja elevernas entreprenörskap, företagande och innovationstänkande. Många skolor efterfrågar ett genomarbetat, tvärvetenskapligt metodmaterial som erbjuder övningar där elever med olika bakgrund kan växa utifrån egna förmågor.
Unga innovatörer (före detta Ingenjörsamfundet) driver sedan lång tid en motsvarande utbildningsinsats för grundskolan. Tillsammans med målgruppen och lärare ska projektet vidareutveckla grundskolans metod Finn Upp (sedan läsåret 2020/2021 heter den Innovationsresan) och anpassa metoden efter gymnasieskolans styrdokument. Efter projektet ska metoden ingå i Unga innovatörers ordinarie verksamhet och erbjudas gratis till alla gymnasieskolor i Sverige.