Skip to content Skip to sidebar
Unga Innovatörer logotype
Gymnasiet

Nationalparken Bästeträsk bästa injektionen för gotländska innovationer

På norra Gotland ligger öns största sjö, Bästeträsk. Länsstyrelsen på Gotland förbereder för att öppna Sveriges nästa nationalpark där år 2025. Elever på Naturbruksprogrammet vid Wisby gymnasium fick hjälpa till med kreativa idéer för att skapa aktiviteter i och kring nationalparken.

Text: Helena Thorén Foto: Jörgen Hallström, Leader Gute

30 oktober 2023

IMG 6300
Unga innovatörer på Gotland utvecklade lösningar för den nya nationalparken.

Eleverna i årskurs 3 på Naturbruksprogrammet på Wisby gymnasium och studenter vid Samhällsplaneringsprogrammet vid Campus Gotland, Uppsala universitet, använde innovationsprocessen i Innov8 för att komma på innovativa lösningar som skapar arbetstillfällen, öppnar nationalparken för besökare och service kring parken.

Bästeträsk är en blågrön sjö med klart och rent vatten alldeles nära västkusten på norra Gotland. Här lurar gäddan i vassen och blåmusslorna trivs i grunda vattnet. Kalkstensmarken omkring sjön är mager med en ovanlig naturtyp som heter karsthällmark. Här har skogen på ett område inte återhämtat sig efter en kraftig skogsbrand för länge sedan. Det finns mycket att se för den natur- och kulturhistoriskt intresserade och det var utgångspunkten för uppdraget till de unga studerande.

IMG 6220
IMG 5957

De fick under en heldag gå igenom de åtta stegen i innovationsprocessen från att analysera och identifiera behov och problem för Bästeträsk, sedan idégenerera och välja en av lösningarna att presentera. Och resultaten var kreativa och nyskapande sätt att locka turister, bygga makalösa boenden och smarta sätt att reglera besökstrycket på parkeringar och service. Eller vad sägs om guidade turer i nationalparken på hästryggarna på gotlandsruss, bo i trädkoja eller på en bastubåt, sätta ut kameror och robotar som följer djurlivet och ge service till besökare via en bokningsapp?

IMG 6133
IMG 6114
IMG 6244

Hört på radion

Under dagen kom Sveriges Radio och gjorde ett inslag. startar 2:04:25

Unga innovatörer i samarbete med Wisby gymnasium, Grönt Centrum Gotland, Campus Gotland och Länsstyrelsen Gotland och Havs- och Vattenmyndigheten.

Bästeträsk – Sveriges nästa nationalpark | Länsstyrelsen Gotland (lansstyrelsen.se)

Följ oss på Facebook, Unga innovatörer | Stockholm | Facebook

Back to top