Skip to content Skip to sidebar
Unga Innovatörer logotype
Unga innovatörer

Ung kemist ska tillverka vätgas

På samma sätt som 2021 års innovationsstipendiat Axel Clase använde Arkimedes skruv för sin lösning Havsskruven som renar vatten från plaster, så har Nils Samrud använt känd teknik för att på ett nytt sätt tillverka vätgas. Hans elektrolysör 2Salke ska ge billig och säker förnybar energi. Med stipendiet kommer han ett steg närmare.

Text: Helena Thorén Foto: Marc Femenia

26 juni 2023

U03 Raw 230522 1039
Nils Samrud, Innovationsstipendium för unga, Östra Reals gymnasium i Stockholm.

Grattis till Innovationsstipendiet för unga, Nils! Hur känns det?

– Det är riktigt kul! Det har varit något jag drömt om väldigt länge. Äntligen får jag jobba med det i sommar.

Ditt intresse för vätgas startade redan på mellanstadiet och nu går du på gymnasiet och vill utveckla världens bästa elektrolysör. Hur tänker du göra det?

– Intresset är inte bara en hobby. Det är mitt liv och min vardag. Jag tänker hela tiden på hur jag ska utveckla tekniken för att kunna använda den och uppnå min dröm. I Innov8-processen rör jag mig mellan 3:an och 6:an (red anm läs mer om Innov8). Jag har en idé och förbereder för att ta fram en prototyp. Det unika med 2Salke är lösningen för hur vätgas spjälkas ut ur vatten utan ett dyrt membran.

Stipendiet ska hjälpa dig att ta 2Salke ett steg närmare ett förverkligande. Hur tänker du lägga upp året?

– Det kostar mycket att utveckla prototypen under sommaren. Det är prioritet 1. I höst ska jag lämna in en patentansökan och sedan ska jag ta tekniken till nästa nivå i ett företag. Prioritet 2 är att söka och betala för en Harvardkurs.

Kan du berätta om ett avgörande vägval du gjort under Innov8-processen?

– Det avgörande var att jag valde att söka stipendiet. Hela idén med Unga innovatörer och innovationsstipendium för unga.

Du kommer få rådgivning om immaterialrätt från vår innovationsvän patentbyrån Groth & Co. Vad vill du prata om?

– Hur jag ska vidare efter att prototypen är färdig och är så effektiv som jag tror att den kommer att vara. Jag ska fråga om hur jag gör för att söka patent och om den kan gå igenom och om det finns liknande lösningar.

25 000 kronor ger en bra start. Vad vill du använda pengarna till?

– Jag har tittat på en labblokal i Solna och beställt kemikalier, men inte allt ännu. Jag ska prata med min mentor vid Luleå tekniska universitet, så inköpen är pausade just nu. Jag skulle kunna köpa ett dragskåp från ett konkursbo i en skola utanför Göteborg. Jag kan vara i ett gammalt hönshus hos min farfar utanför Göteborg. Dragskåp och syrgasmask är det viktigaste för säkerheten. Risken är att lösningen reagerar med hud och lungor och då kan jag dra på mig en sjukdom.

Det låter farligt.

– Vätgas är explosivt.

Kan du få hjälp i den fortsatta utvecklingen?

– Mentorn i Luleå är väldigt viktig. Hon kan elektrokemi och jag behöver stöttning i utvecklingen av 2Salke. Den kunskapen finns inte på skolan, så jag behöver nätverk utanför skolan som jag kan lära mig av. En som jag kanske kan få hjälp av är en Labb Manager i Solna. Han har en PhD i Chemistry från Oxford University.

Du vill tillverka grön vätgas, hur ser du på framtiden?

– Jag ser att framtiden är ljus, trots stora säkerhetsrisker. Det finns behållare för vätgas i grafen som ökar säkerheten. Dessutom måste vätgas bli billigare, dra mindre el och använda billigare material. Det behövs teknik som kan hjälpa jorden att minska utsläppen av CO2. Vi behöver producera förnybar el. 2Salke är ett billigt och säkert sätt att göra det.

Det finns likheter mellan 2023 års innovationsstipendiat Nils Samrud och den världsberömde innovatören Alfred Nobel. De vill båda två tämja ett explosivt material till nytta för mänskligheten. De har ett brinnande intresse för sin lösning som de testar i sin privata labbmiljö. Nu hoppas vi att testandet går lugnt och fint. Unga innovatörer önskar Nils lycka till. Framtiden får utvisa om han kommer gå till historien som världsberömd innovatör.

U03 Raw 230522 0404

Bästa tipset från Nils Samrud för dig som vill söka Innovationsstipendium för unga 2024

Ha med det viktigaste i ansökan. Jag hade först skrivit för mycket.

Back to top